Terariile, pasiune pentru plante si creativitate

interior design, Uncategorized

Creatiile Terraria – Bucurie vie au poposit la COMBIC, unde s-au integrat perfect printre obiectele expuse. Pe langa admiratie, plantele ne-au starnit si curiozitatea de a afla mai multe despre terarii – ce sunt, cum le ingrijim, unde se potrivesc si lista intrebarilor continua.
Carmen Raican de la Terraria ne-a rasplatit curiozitatea si rabdarea in interviul de mai jos.

Ce sunt de fapt Terrariile?

Pentru mine, terariile sunt tablouri vii care ilustreaza colturi din natura. Sunt cate o bucatica din ceea ce vad si simt in timpul plimbarilor si meditatiilor in natura. O fotografie a cate unui colt de natura care-mi atinge sufletul si care nu moare, ci reproduce viata prin microclimatul creat. Imi place si faptul ca, spre deosebire de viata reala, ceea ce sta la baza imaginii (sau ceea ce compune imaginea generala) este vizibil.
Din punct de vedere tehnic, un terariu este format dintr-un recipient (sticla sau materiale naturale precum scoarta de copac, scoici, etc.) in care se (re)creaza un colt din natura, plantele fiind mixate astfel incat sa se dezvolte armonios, la fel cum ar face-o si in cadru natural.

Pot spune cu convingere ca un terariu poate fi integrat in orice fel de spatiu, cat timp tinem cont de necesitatile plantelor legate de lumina si caldura. De cand exista Terraria, aranjamentele au fost folosite cu precadere in case si birouri, dar am avut si comenzi speciale pentru cadouri de mici dimensiuni, decoratiuni pentru nunta care s-au transformat in give away-uri cu suflet sau center piece-uri de mari dimensiuni pentru mese de consiliu sau evenimente in aer liber. Tine doar de imaginatia fiecaruia si de a gasi exact modelul de terariu care i se potriveste.

creatii disponibile la COMBIC

Care sunt cele mai deosebite terarii din colectie?

Fiecare creatie este speciala in felul ei, insa cred ca cele mai deosebite sunt cele de mari dimensiuni, in care se creaza un adevarat microunivers pe care il poti vedea in fiecare zi cum evolueaza. Avem modele in care am inclus mici opere de arta ale unor artisti locali care sunt foarte apreciate, iar la capitolul spectaculos castiga terariile inchise sau cele in vase de sticla suprapuse. Un alt model deosebit este reprezentat de ramele concept, o serie de rame de fag lucrate manual in care avem aranjamente de muschiul renilor – sunt piese foarte versatile si usor de ingrijit.


Cum ai devenit pasionata de aceasta indeletnicire?

Iubesc plantele si florile de cand eram copil. Cand am vrut sa modific directia profesionala, astfel incat sa pot integra elementul de pasiune, m-am indreptat intai spre floristica, dar ma nelinistea efemeritatea aranjamentelor florale. Cautand mijloace de a-mi exprima creativitatea si dragostea pentru plante intr-un mod sustenabil, am descoperit lumea magica a terariilor si am adaptat-o personalitatii mele si cerintelor celor din jur, largind termenul de “terariu” de la „recipient din sticla – partial sau total inchis – special amenajat pentru a creste si etala plante vii” la „aranjamente cu plante vii in recipiente speciale”.
Terraria reprezinta si cultiva unicitatea, atentia la detaliu, lucrul facut pe indelete, cu intentie, dragoste si respect pentru materialele implicate. De aceea nu vei gasi niciodata doua creatii identice, pentru ca imi place sa las frau liber imaginatiei si sa le dau plantelor posibilitatea de a se dezvolta asa cum este natural. In plus, imi doresc ca fiecare dintre clientii nostri sa isi regaseasca o parte din povestea personala in aranjamentul pe care il aleg, sa ii poata imprima personalitatea si modul propriu de viata.

 

creatii disponibile la COMBIC

Unii oameni se tem de responsabilitatea ingrijirii plantelor de apartament, e justificat? Ce sa facem ca sa ne bucuram de flori in apartament fara asa un efort mare?

Plantele, ca si prietenii, cer atentie, grija, respect, dragoste. Abordati-le ca pe orice relatie noua, proiect interesant, sau challenge – cu bunavointa, deschidere spre nou si curaj. Adevarat, este necesar putin efort la inceputul relatiei – atunci cand este util sa ne informam despre conditiile de trai de care are nevoie noul nostru prieten (in principal detalii despre lumina, temperatura si umiditate) astfel incat sa-i gasim locul favorabil in caminul nostru. Apoi, crearea rutinei necesare de ingrijire si adaptarea ingrijirilor in functie de modificarile ambientale. Dupa aceste etape, plantele ne incanta vederea si ne intampina cand intram in incapere fara a ne mai cere mare lucru. Sunt intr-adevar plante mai pretentioase, care au nevoie de multa atentie, dar pentru cei care vor sa aiba un colt verde in casa sunt multe variante rezistente, un mic research preliminar va ajuta in selectarea plantelor potrivite, indiferent de spatiul pe care il aveti la dispozitie.

 

 

creatii disponibile la COMBIC

Se vorbeste adeseori despre efectele benefice ale plantelor in locuinte. Care este adevarul si ce plante sunt binevenite in casa?

Raspunsul la aceasta intrebare vine direct de la cercetatorii de la NASA, care de-a lungul anilor ’80 au cercetat impreuna cu ALCA (Associated Landscape Contractors of America) diferite tipuri de plante si modul in care pot combate poluarea din interiorul spatiilor de locuit. In cadrul acestui studiu au constatat ca plantele nu doar ca infrumuseteaza spatiile in care locuim/lucram, ci si curata/purifica aerul. Cu toate ca studiul a avut ca scop gasirea de mijloace de a curata/purifica aerul din statiile orbitale locuite si aflate in spatiu pentru perioade lungi de timp, s-a dovedit a avea implicatii si in zilele noastre chiar pe Pamant.
Premisa este ca datorita unor materiale sintetice folosite in constructii si a etanseizarii constructiilor pentru a le face mai eficiente din punct de vedere termic, pot sa apara o serie de poluanti interni care fac ca in unele cladiri aerul sa fie chiar mai poluat decat in exterior.
Dupa cum am invatat in scoala, prin fotosinteza, plantele transforma bioxidul de carbon in oxigen, iar studiul NASA/ALCA a demonstrat ca multe plante de interior pot filtra si inlatura elemente daunatoare din aer cum ar fi tricloretilena, benzen sau formladehida. Astfel, in cei 2 ani de studii cercetatorii au analizat 19 plante de interior – dintre care 2 plante (crizantemele si gerbera) sunt mai putin utilizate in interior ca plante in ghiveci. Rezultatele au fost extrem de interesante: cu toate ca toate plantele au capacitatea de a ne curata aerului, unele au o putere mai mare si chiar sunt mai eficiente in cazul anumitor poluanti. Printre plantele studiate, ale caror capacitati de purificare au fost dovedite de-a lungul studiului, se numara: iedera, gerbera si crizantemele in ghiveci, crinul pacii, limba soacrei, palmierul pitic (Chamaedorea), dracaena marginata, pothos, planta paianjen/voalul miresei (chlorophytum comosum), ficus benjamina, planta umbrela (schefflera), anthurium.
Astfel, putem spune cu certitudine ca aceste plante sunt benefice spatiilor inchise, fie ele case sau apartamente sau birouri si de aceea le integram pe cat posibil in aranjamentele noastre.
peace lily_ 1000 1000
creatie disponibila la COMBIC

Iata deci cum te poti bucura de un colt de natura sub forma unui terrariu acasa, la birou sau unde doresti tu. Cateva din creatiile Terraria pot fi gasite in magazinul Combic iar intreaga colectie aici .

Lasa un comentariu