Slow food

guest writer, table styling, Uncategorized

Traim intr-o lume in care totul se intampla in viteza, iar noi incercam sa tinem pasul cu evolutia sau „involutia” din jurul nostru. Dupa ce ne-am grabit deci prin viata, e posibil sa constatam ca am neglijat anumite aspecte importante cu care de fapt am ramas in urma…
Vremurile in care traim au avantaje, deloc de neglijat, dar si mici neajunsuri. Nu mai este timp pentru pregatirea si savurarea meselor noastre! Fast-food-ul a fost ridicat la rang de religie in stilul de viata urban.
Stiu foarte bine cum e sa alergi in pauzele dintre cursuri sa iti iei ceva de mancare sau in prag de predare sa mananci la birou ca sa lucrezi intre 2 linguri de supa. Aceste obiceiuri insa, ne-au facut un deserviciu in ciuda minutelor pretioase castigate pentru lucru.
Vestea buna este ca a aparut conceptul nou, de slow-food, care propovaduieste idei vechi. Sa acordam mai multa atentie felului in care mancam si bineinteles hranei spune slow food pe scurt.

1

Miscarea aceasta reprezinta o comunitate ce se intinde pe tot globul si se concentreaza pe aspecte legate de pastrarea bucatariei traditionale si incurajarea consumului legumelor si fructelor provenite din agricultura locala. Daca vreti sa aflati mai multe despre slow-food, puteti citi aici

4

Dupa ce am acordat timp si rabdare pregatirii alimentelor, ne vom concentra si pe felul in care mancam. Toata copilaria si mai tarziu in adolescenta, am fost tentata sa citesc cate o pagina cand mananc, iar mai tarziu o data cu evolutia tehnologiei, am inceput sa imi acompaniez servitul mesei cu ecranul smartphone-ului sau al tabletei. Ar fi indicat sa ne acordam timp sa mancam in tihna, sa evitam alte activitati si sa ne concentram pe ceea ce mancam.
3

2

8

Este foarte important spatiul, atmosfera, ca o activitate care pare banala precum servitul mesei sa se transforme intr-o experienta totala, care antreneaza toate simturile.
Un bun exemplu de disciplina in ritualul mesei il regasim in Japonia. Niponii considera ca mancarea trebuie sa mobilizeze cele cinci simturi (Five senses). Nu doar gustul este important, ci textura, culoarea, mirosul si auzul contribuie la aceasta experienta.
6

Nu e de neglijat nici lumina, sau vasele folosite, fiecare element contribuind la sporirea placerii. Ca un imbold pentru a ne savura in tihna micul dejun sau pranzul recomandam farfurii care sa ne incante privirea, pentru ca exista o legatura nescrisa intre mancarea savuroasa si vasele in care e servita.
Eu va doresc sa gasiti timpul si tihna necesara pentru a gati cu rabdare si a manca cu placere! Micile bucurii ale vietii noastre nu sunt de neglijat!
5

7
Andreea Constantinescu, interior designer la COMBIC
foto credits: Andreea Constantinescu si Mihai Juganaru

1 Comentariu

  1. Victor

    iunie 12, 2016 at 12:09 am

    Cu siguranta conceptul de slow food este mai sanatos, insa slabe sanse sa prinda la fel de repede precum fast food, sau sa diminueze foarte mult suprematia marilor lanturi de fast food-uri.

Lasa un comentariu