Lumina – necesitate, confort, atmosferă

guest writer, home, interior design, Uncategorized

That final touch that makes the difference

Lumina este un element esential, care definește calitatea vieții, ne influențează starea de spirit și schimbă radical spațiul interior al unei locuințe. In mod natural căutăm razele soarelui preferand locuințele însorite și camerele care beneficiază de spații vitrate generoase. Suntem evident îndrăgostiți de lumina caldă a soarelui, dar când aceasta se ascunde după nori, sau nu patrunde suficient in spatiul interior, trebuie să compensăm neajunsul prin iluminatul artificial.

lightDesign

Iluminatul natural cât și cel artificial întregesc o amenajare interioară, îi conferă personalitate și atmosferă, iar corpurile de iluminat sunt elemente indispensabile, care completează spațiul. Acestea deci trebuie alese cu grijă pentru a se încadra în amenajare, dar și pentru a genera cantitatea necesară de lumină ce oferă confort vizual.

apparatusstudionewyork7 from we heart

Și pentru ca sa intru un pic mai in detaliu, voi enumera cele 3 straturi de iluminare ale unui spațiu: iluminatul ambiental (sau general), cel local (sau de accent) și cel cu rol decorativ.

Iluminatul ambiental realizează nivelul general de iluminare pentru un spațiu. Il asiguri adesea prin folosirea unor lampi suspendate de preferat transparente care pot avea mai multe brate pentru o acoperire cat mai completa a camerei. In spatii mai ample, o compozitie de corpuri de luminat in diferite puncte ale plafonului e si mai eficienta.

apparatusstudionewyork4 from we-heart com

Iluminatul local presupune suplimentarea iluminatului general acolo unde se vor desfasura anumite activitati. O lampa de perete, in dormitor, este un bun exemplu de tipul acesta.

aplica2design

In zona canapelelor o solutie eficienta functional este amplasarea unui lampadar pentru citit. E si foarte cosy atmosfera creata de el si vei observa ca deseori, in momentele de relaxare, va fi singura sursa de lumina pe care o vei folosi.

dezign up

In bucatarie, acolo unde petreci destul de mult timp trebuie sa ai un bun iluminat general, dar si pe cel local peste blatul de lucru sau in zona mesei. In exemplul pe care vi-l prezentam apare si lumina la nivelul pardoselii pe linia blatului de lucru, in mod clar o lumina de atmosfera care are un efect superb.

MELBOURNE, AUSTRALIA - 1ST JULY 2014;Contestant of the Block 2014 reveal Apartment 6 on the 1st of July 2014 in Melbourne Australia. (Photo by Martin Philbey) *** Local Caption ***The Block
MELBOURNE, AUSTRALIA – 1ST JULY 2014;Contestant of the Block 2014 reveal Apartment 6 on the 1st of July 2014 in Melbourne Australia. (Photo by Martin Philbey) *** Local Caption ***The Block

Sau o varianta de bucatarie mai cool…

kitchen_design

Corpurile de iluminat cu rol pur decorativ aduc doar stil în amenajarea interioară a spațiului dar nu au un aport la iluminatul general. Ele pot fi insa sarea și piperul dintr-o amenajare, acel ultim detaliu care face diferența.

luminiteMari- 1000_1000

Luminițe decorative disponibile la COMBIC

Lumină caldă sau Lumină rece?

O caracteristică subtilă, dar importantă este temperatura de culoare a luminii. În funcție de aceasta avem lumină caldă, neutră și rece.
Fără a intra în detalii tehnice, menționez că o temperatură de culoare mică (măsurată în grade
Kelvin) produce o lumină căldă și relaxantă, ce conferă spațiului în care este folosită un aer primitor și
confortabil. Temperatura de culoare a luminii calde este situată între 2000-3000 grade Kelvin. Acest tip de lumină poate fi utilizată în living și în dormitor.

lampi_portelan1

Lampa cilindrică din ceramică albă cu perforații disponibilă pe COMBIC,becul sau sursa fiind una care da lumina calda.

Știți ce temperatură de culoare are o lumânare? 1850 grade Kelvin, lumina foarte calda care explica de ce ne place sa ne relaxăm într-un decor cu lumanari.

candlesTray

O temperatură a culorii mare (peste 6000 grade Kelvin) va emite lumina rece și energizantă. Lumina rece poate fi folosită in birouri cand doresti stimularea concentrarii, dar si intr-un dressing-room e foarte eficienta.

dressingroom

Lumina neutră este un mix între lumina caldă și rece, iar din punct de vedere tehnic aceasta se situează la o temperatura de culoare medie, între 3500 și 5500 grade Kelvin. Acestă lumina este ideală pentru bucătărie și spațiul de lucru. Lumina neutră este versatilă și o putem întâlni în diferite ,,nuanțe“ Warm white (2700 grade Kelvin) sau Cool white situat la 5000 grade Kelvin.

hubsch paper lamp_interior - v2
Lampa din hârtie cerată albă disponibilă pe COMBIC

Pentru zona de make-up, parerile sunt impartite in privinta tipului potrivit de temperatura de culoare.

makeup

Surse de lumină
Fie că optați pentru lumină caldă sau rece, acest lucru poate fi adaptat în funcție de nevoi și preferințe. Vom enumera cele mai utilizate surse de lumină și ce avantaje și dezantaje au.
Becurile cu incadescență sunt becurile clasice cu filament, pe care toată lumea le cunoaște. Din cauza eficienței și a duratei de viață scăzute și a cosumului mare, Uniunea Europeană a restricționat utilizarea becurilor cu incadenscență de mare putere începând cu anul 2009, iar din 2015 s-a interzis comercializarea acestora.
Becurile economice (Lămpi Fluorescente Compacte) au un consum mai mic de energie și o durată de viață mai mare decât un bec cu incandescență, dar prezintă dezavantaje la capitolul siguranță în utilizare. Ele pot reda atât lumina caldă cât și pe cea rece, ceea ce e util.
Becurile LED sunt mult mai eficiente decât cele economice, au dimensiuni reduse și durată de viața mai mare care depinde insa de factorii de mediu (umiditate, căldură excesivă sau fluctuații ale rețelei de curent). Becurile Led pot să redea lumina caldă, rece cât și pe cea neutră sau o lumină apropiată de cea naturală.
Si sa nu uitam sa mentionam si the „New Edison Style Bulbs” la mare moda astazi. Alegeti variantele economice de tip led care au aparut deja la unii furnizori.

edison-bulbs

Corpurile de iluminat pun în valoare un spațiu, un anumit obiect, sau definesc o zona cu o anumita functiune. Mai important insa, lumina ne poate schimba starea de spirit si chiar îmbunătăți viața, asa ca:
Fie-ți casa bine luminată iti urez si pe curand!

meadowatdusk com

Surse fotografii:
www.houzz.co.uk
http://www.affari.nu/
apparatusstudio.com/
http://www.housedoctor.dk/
https://ro.pinterest.com/pin/163888873917882690/
www.9jumpin.com.au
https://ro.pinterest.com/pin/342344009154595871/
http://www.hubsch-interior.com/
http://www.houzz.com/best-walk-in-closet-designs
lambertetfils.squarespace.com

Andreea Constantinescu
absolventă de Arhitectură de Interior și Științele Comunicării (specializarea Jurnalism).
Artlover, pasionată de design, arhitectură și fotografie încerc să descopăr numitorul comun dintre comunicare și arhitectura (de interior).

1 Comentariu

  1. Bogdan

    februarie 10, 2016 at 2:19 pm

    Sunt superbe corpurile de iluminat pe care le-ati prezentat. Mai ales cele tip instalatie cu becuri.

Lasa un comentariu