Londra, old&new

oras, Uncategorized

Noul si vechiul convietuiesc cu naturalete in orasul Londra. Regasesti asta si in alte orase, dar parca aici alaturarea e mai fireasca. Daca te plimbi in cartierele putin batute de turisti ale orasului, vei da nu de putine ori peste fatade moderne, placate cu lemn sau tabla, alaturi de traditionala si binecunoscuta caramida aparenta. Bermondsey, Holborn, Shoreditch, Southwark sunt zone unde poti descoperi insertii de arhitectura contemporana surprinzatoare.
Holborn
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Shoreditch
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bermondsey
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Shoreditch
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bermondsey
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Shoredich Church Street
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Southbank
6blogSouthbank
Saint Paul Cathedral
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Cererea mare de spatii de locuit face ca extinderile moderne sa se faca si pe verticala, asezandu-se deasupra cornisei imobilelor vechi. Solutiile gasite folosesc materiale ingenioase iar formele sunt si ele indraznete uneori, dar asta cu siguranta genereaza spatii de locuit placute acolo sus sub acoperis.
Shoreditch
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
“To be honest”, imi place dezvoltarea naturala, libera, care nu incearca sa copieze istoricul de alaturi, dar il poate pune in valoare, in orasul contemporan. Peisajul urban este imbogatit cu imagini care ne surprind si care ne pastreaza atenti la ce e in jur pe noi trecatorii.
Din perspectiva asta, sunt de amintit si edificiile publice ce apar la intrepatrunderea dintre vechiul si noul cel indraznet. Reconversiile unor cladiri industriale de mari dimensiuni imbogatesc spatiul urban al Londrei. Muzeul Tate Modern este exemplul cel mai reusit pe care l-as mentiona in sensul asta. Holul inalt, adica fosta sala a turbinelor, pe marginea caruia vizitatorii trec in periplul lor prin muzeu este impresionant prin scara tipica unei cladiri industriale. Daca vrei, esti liber doar sa intri si sa parcurgi panta lina de la nivelul zero al muzeului, sa rasfoiesti o carte in librarie si apoi sa iesi in capatul opus, nu inainte de a mai arunca o privire inapoi. Bucura-te de poezia unui spatiu public, accesibil si expresiv.
tate
British Museum a primit si el acum cativa ani o cupola din sticla ce acopera fosta curte interioara a edificiului. Beneficiul este mare. S-a creat un atrium generos, care usureaza accesul in toate salile de expozitie si care este incalzit de razele soarelui ce patrund prin domul transparent.
Poti sa cumperi o cafea, si sa te asezi undeva ca sa privesti in tihna furnicarul de vizitatori, sau sus, cerul prin cupola. O sa te simti la adapost.
britishMuseum11
Nu vreau sa trag concluzii, dar totusi: nu va fie frica de arhitectura contemporana! Stie sa convietuiasca bine cu vechiul si sa imbogateasca viata noastra de oameni de oras!
See you,
Ruxandra

3 Comentarii

 1. Rene

  aprilie 8, 2015 at 1:51 pm

  Hi, ca si esseul tau cu „bambusii” cel de azi e bine conceput si ilustrat. Imbinarea intre vechi si nou e un fenomen incercat de mult si de multi arhitecti; nu toti au reusit sa creeze o armonie (chiar daca prin contrast). Cladirea ce-mi apare ca exemplu din Bucuresti e cea de langa fostul minister de interne (din Epoca de Aur) unde peste o mica bijuterie de stil mai vechi s-a suprapus fara jena un imens imobil de sticla.
  Multumesc Ruxandra. (Tu traiesti in Londra ?)

 2. ruxandra

  aprilie 8, 2015 at 5:29 pm

  Buna ziua! Ne intalnim din nou online, simpatic. Eu am trait in Londra o vreme si acum am revenit la Bucuresti. Incerc sa mai pun pe hartie virtuala ce am vazut pe acolo. Ma bucur ca va place textul. Nu am multa incredere in scrisul meu.
  Va referiti la cladirea din piata Palatului- sala Palatului?

 3. ruxandra

  aprilie 8, 2015 at 5:31 pm

  Vroiam sa spun in zona sala Palatului? Nu stiu prea bine unde era ministerul de interne in Bucuresti atunci!
  Va salut,
  Ruxandra

Lasa un comentariu