DESIGN sau mai exact ce inseamna si cum se naste

arhitectura, design, evenimente, EXPOZITII, Uncategorized

In lumea complexa de azi, design-ul este fara indoiala la putere, fie el de obiect, arhitectura, de interior, graphic design sau fashion. Mi-am dat insa seama, spre rusinea mea, ca folosesc cuvantul dar nu stiu exact semnificatia sa. Am inceput sa caut si am aflat din dictionar ca design in engleza inseamna proiect sau plan. Apoi am ajuns si la Wikipedia unde design-ul este explicat nu ca si cuvant, ci ca si proces. Aici afli ca: design-ul este conceperea unui plan sau stabilirea unei conventii pentru construirea unui obiect sau a unui sistem.

O definitie si mai complexa tot aici spune: design-ul este o abordare strategica pentru a-ti atinge un scop unic. El defineste specificatii, planuri, parametrii, costuri, procese si cum si ce sa faci, in limita tuturor constrangerilor economice, de tip legal, politic, social, de mediu, de siguranta, toate astea ca sa-ti atingi telul initial. Dupa cum se vede, elementele implicate in acest proces sunt multe si toate astea pentru ca sa ajungi la un rezultat, fie el un scaun, o masina, o casa, o haina sau in domeniul informaticii un sistem de operare care si el e design.

Aceasta cautare a unei definitii e ca si intoarcerea la intrebarea “de ce?”
De ce fac asta sau de ce fac asa? Ea ne ajuta uneori sa regandim felul in care actionam in demersul nostru. E ca si privirea in zare peste lanul de grau in loc de mersul cu ochii in pamant ce-ti da siguranta ca nu cazi.
Deodata, te simti fericit si cumva eliberat, cand perspectiva asupra unui subiect e alta. Se intampla asta si in procesul de design uneori. Scopul important al unui proiect este uitat in defavoarea concentrarii pe detalii si la final ajungi undeva unde nu ti-ai dorit.

Design-ul mai este descris si prin asa zisul “approach” adica felul cum proiectul e abordat de designer. Exista perechea “user centered design” si oarecum opusul “use centered design”. E destul de clar intelesul celor doi termeni, una dintre abordari se concentreaza pe utilizator si nevoile lui, pe cand cea de a doua pe scopul sau functia pe care trebuie sa le indeplineasca obiectul proiectat sau “designat”, verb din jargonul studentilor la arhitectura din perioada studentiei mele. Poate isi mai aminteste cineva…

O alta posibila abordare este simpatic denumita KISS, adica acronimul lui“Keep it simple, stupid”. Mai exact sistemele care functioneaza dupa principii simple, nu complicate, au cele mai multe sanse sa fie de succes.
Simplitatea inainte de toate! Totusi, nu orice designer e capabil sa-si limiteze cautarile si sa se rezume la simplu sau la primele sale rezultate.
Mai degraba cauti, complici si apoi revii la simplitatea initiala care astfel capata valoare de sinteza.

Subiectul e lung si nu vreau sa va tin, dar ce vreau sa va spun este ca un designer sau arhitect, fashion sau grafic designer oricare dintre ei, cand are de facut un proiect trebuie sa gandeasca, sa se inspire, sa treaca la masa de lucru si sa conceapa planurile sau desenele care vor ingloba in ele totul. Trebuie sa faca si compromisuri in ciuda faptului ca nu-i place. Sa satisfaca utilizatorul si producatorul, sa se gandeasca la costuri, sa optimizeze procesul de productie.
Complexitatea acestui demers numit design era foarte bine ilustrata in ultima expozitie de la
Design Museum in Londra si gasesti de-a lungul postarii poze de acolo.


Scaunele sunt actori principali in povestea despre design pentru ca intr-unele dintre ele regasesti la indemana toate dezideratele atinse intr-un obiect atat de uzual. Forma, functionalitate, confort, parca ai citi abecedarul design-ului cand le privesti.

Thonet_2014

In cazul in care esti utilizator, sau beneficiar cum spun arhitectii, incearca te rog sa schimbi perspectiva din care ii privesti pe cei ce se straduiesc pentru tine. Munca lor nu e simpla dupa cum ai vazut mai sus. Deci asculta-le sfaturile, ideile si mergi pe mana lor.
Si inca ceva, du-te la Romanian Design Week, unde poti vedea proiectele celor mai celor creatori romani din arhitectura, moda, design de produs sau grafica.
Pe curand!
Ruxandra
15 mai 2015

1 Comentariu

  1. Madalina Cozmeanu

    martie 19, 2016 at 3:51 pm

    Foarte interesanta expozitia de la Design Museum, iar pozele surprind niste insight-uri relevante, referitoare la intregul demers al designului. Good job!

Lasa un comentariu