Bambus si Culoare

design, Uncategorized

„Drumul bambusului din Vietnam in Romania” sau „Nebanuitele cai ale comertului in lumea noastra”
bambus
Se vorbeste mult astazi despre produse hand-made, despre micii artizani si despre pericolul disparitiei unor indeletniciri stravechi. Sincer ma intereseaza subiectul asta si planuiesc sa pun impreuna curand traditionalul si designul contemporan intr-un proiect de obiect.
Lumea asta este insa mare, asa ca in cautarea mea de frumos si culoare, am dat peste ceva care vine de departe dar a carui estetica fresh s-ar putea sa placa si in Romania.
Este vorba despre un material natural-bambusul– imbogatit cu galben, verde, sau albastru adica culoare!
Platou+BoluriMiciCuloare
Acest mix interesant din punct de vedere vizual se regaseste intr-o serie de obiecte conceputa de o companie europeana si produsa in Vietnam, o tara cu o istorie foarte zbuciumata. Tara de pe peninsula Indochinei, a facut parte din imperiul chinez, a fost apoi colonie franceza, a trecut prin razboaie, comunism si mai nou printr-o reforma. In anii 80 investitiile straine si proprietatea privata au fost permise in Vietnam-ul comunist si uite-asa bambusul a luat calea exportului.
Platou+BoluriMiciBambus
Ma intorc acum la subiectul blogului meu design-ul, obiectele pentru masa si casa in cazul acesta.
Povestea este despre boluri din bambus, lemn simbolic in cultura chineza a carui verticalitate este asociata cu caracterele umane integre si elegante. Frumoasa asociere…
Pe bolurile din bambus, mari si mici, de forme diferite se aplica vopsele ecologice, care nu afecteaza mediul si nici pe cei ce le folosesc, caracteristica pretuita tare de noi toti in ziua de azi.
Produsele sunt hand-made intr-un sistem fair-trade, un termen des mentionat mai nou, care se refera la echitatea muncii depuse cat si la sustenabilitate. Apropo de munca, chiar se munceste mult la desavarsirea acestor obiecte.
bambusBlog1
Bambus-ul e recoltat si uscat in aer liber, taiat in lamele ce sunt apoi selectate si lipite cu rasini organice, puse in forme, curatate de asperitati, uscate in aer liber, lustruite si vopsite in multe straturi ( 12 mai exact dar nu vroiam sa va speriu cu un numar asa mare). Deci, procesul de productie e realmente elaborat si de durata.
Respect pentru munca!

Ajunse in Romania, bolurile din bambus au fost preluate de mine si de Oana Pop si aclimatizate, adica fotografiate si pregatite pentru expunerea pe combic.ro.
Modelul de forma alungita aduce mult cu ouale de Paste si ne-a inspirat sa ne jucam cu el si sa-l asezam in fel si chip.
BambusBlog4
Culorile sunt si ele primavaratice.
Apropo, am auzit ca galbenul stimuleaza concentrarea si memoria in caz ca aveti nevoie. Verdele reconforteaza, tonifica, improspateaza. Albastrul, culoarea zeilor, faciliteaza comunicarea. Asta asa ca sa fiu si eu in ton cu asocierile si cine stie poate veti fi mai atenti la culori.
Asadar, bambus si culoare de data asta pe blog si pe www.combic.ro
Va salut,
Ruxandra

5 Comentarii

 1. Cristina Popovici

  martie 28, 2015 at 11:46 am

  … se simte arhitecta! bravo! frumos!

 2. Rene

  aprilie 2, 2015 at 9:34 pm

  Foarte mult mi-a placut prezentarea . Prima imagine cu cele trei fragmente de bambus verde spune mai mult decat orice : natura e inegalabila in „naturaletea ei”. Bolurile din bambus natur, deasemenea frumoase. Iar asortarea culorilor e chiar pe gustul meu. In gospodaria noastra, Ina (fiica mea) are la mare cinste boluri mari de bambus si le foloseste asa cum sunt, natur, pentru diferite preparate de salata in care verdele e predominant (salata de „baby spinach” cu accente din feliute fine de ceapa ) .Bravo Ruxandra. Spune te rog „hi” lui tata. R.

 3. ruxandra

  aprilie 2, 2015 at 11:17 pm

  Hi! Ma bucur ca v-a placut textul meu si sper sa ma urmariti si mai departe! Transmit salutarile lui tata, Cu bine, Ruxandra

 4. Anca

  iunie 3, 2015 at 9:52 am

  Felicitari pentru COMBIC,dar si pentru absolventii de anul acesta!Vin pe la voi la o sampanie!Admir mult stilul minimalist si bunul gust !…Less is more,isn’t it?xxx

 5. ruxandra

  iunie 3, 2015 at 9:55 am

  Buna Anca! Te astept cu placere!

Lasa un comentariu